Uusi Opel Astra Sports Tourer ensiesittelyssä

7.4.2016

  • Enemmän tilaa, vähemmän painoa
  • Mukava ja käytännöllinen: muun muassa takaluukun avaus vain jalkaa heilauttamalla
  • Uusimman sukupolven turboahdetut diesel- ja bensiinimoottorit
  • Uusi IntelliLink-multimediajärjestelmä ja IntelliLux LED® Matrix –ajovalot
  • Ensiesittelyssä jälleenmyyjillä 8.-10.4.2016

 

Viisiovinen Astra lanseerattiin menestyksekkäästi viime syksynä ja sen sisarmalli Astra Sports Tourer saapuu jälleenmyyjäliikkeisiin huhtikuussa. Opel on vastaanottanut viisioviselle Astralle ja Sports Tourerille yli 130 000 tilausta. Kompaktiluokan farmarien uusin sukupolvi noudattaa perinteitä, joille Opel on ollut uskollinen Kadett A CarAvanin esittelystä alkaen vuodesta 1963. Tähän mennessä 24 miljoonasta myydystä Kadettista ja Astrasta 5,4 miljoonaa on ollut farmariversioita.

 

Uusi Astra Sports Tourer on Opelin kompaktiluokan farmarin 10. sukupolvi. Astra Sports Tourer perustuu täysin uuteen, kevyeen arkkitehtuuriin, jonka ansiosta se on edeltäjäänsä 190 kg kevyempi. Uusimman sukupolven moottoreilla varustettu Astra Sports Tourer on paitsi tehokkaampi myös hauskempi ajettava. Samaan aikaan polttoaineen­kulutus on pienentynyt, mikä on tärkeää erityisesti yritysautoilijoille ja paljon ajaville, jotka päätyvät valinnassaan useimmiten käytännölliseen farmarimalliin.

 

Viisiovisen sisaruksensa tavoin Astra Sports Toureriin on saatavana Opel OnStar - ja uudet IntelliLink-multimediajärjestelmät. Mallissa on myös useita turvallisuutta lisääviä ja kuljettajaa avustavia järjestelmiä, jotka ovat olleet aikaisemmin saatavana vain niin sanottujen ylempien luokkien autoihin. Lisäksi uusi Astra Sports Tourer kerää katseita selkeällä ja urheilullisella muotoilullaan. Nerokas muotoilu ja tilankäyttö näkyvät niin aerodynamiikassa kuin sisustuksessa. Astra Sports Tourer on cd-arvollaan 0,272 aerodynaamisesti täsmälleen yhtä tehokas kuin viisiovinen sisarensa. Lisäksi uuden mallin mitat ovat täsmälleen samat kuin edeltäjässään, mutta sisätilat ovat huomattavasti suuremmat. Matkustajat hyötyvät kasvaneesta pääntilasta, suuremmasta takaistuimen jalkatilasta ja tavaratilasta, joka on kasvanut 80 litralla yhteensä 1 630 litraan.

 

“Uusi Astra Sports Tourer ja uusi viisiovinen Astra – ne ovat saman kolikon kaksi puolta. Molemmat edustavat tiikerinloikkaa Opelille ja kompaktiluokalle. Huippumodernin liitettävyyden ja evoluutionomaisesti uudistuneen muotoilun lisäksi farmarimallin painopiste on vieläkin enemmän tehokkuudessa”, sanoi Opel Groupin pääjohtaja, tohtori Karl-Thomas Neumann. “Sports Tourer on täydellinen yhdistelmä käytännöllisyyttä ja dynaamisuutta: enemmän tilaa, vähemmän painoa ja käteviä, luokassaan uusia yksityiskohtia ja varusteita kuten sähkökäyttöinen takaluukku, joka avautuu ja sulkeutuu pienellä jalan liikkeellä. Tämä on esimerkki siitä, millainen kompaktiluokan farmariauton pitäisi nykypäivänä olla.”

 

Tehokasta tilankäyttöä

 

Uusi Astra Sports Tourer vakuuttaa urheilullisella muotoilullaan. Viisiovisen sisarensa tavoin se vie Opelin muotoilufilosofian ‘Veistoksellinen taiteellisuus yhdistyy saksalaiseen täsmällisyyteen’ seuraavalle tasolle: se on tehokas, kevyt ja dynaaminen. Uudelleen muotoillun etusäleikön kaksoiskromipalkkiin upotettu Opel-logo ja ajovalaisimet sulautuvat säleikköön ja muodostavat graafisen kokonaisuuden. Loivasti kaareva kattolinja luo vaikutelman kelluvasta katosta. Astra Sports Tourerin muodot henkivät jämäkkyyttä ja turvallisuutta – maskuliiniset takapyörien kaaret ja jaetut takavalaisimet täydentävät vaikutelmaa.

 

Uusimman sukupolven Sports Tourerin mitat ovat lähes samat kuin edeltäjänsä: pituus 4 702 mm, leveys 1 871 mm (peilit sisään käännettynä) ja korkeus 1 510 mm. Se tarjoaa kuitenkin paljon enemmän tilaa matkustajille ja tavaroille. Kuljettajan pääntila on kasvanut 26 mm ja takaistuimen matkustajien jalkatila 28 mm. Tavaratila on suurimmillaan 1 630 litraa tehokkaan tilankäytön ansiosta.

 

Älykäs ja helposti muunneltavissa

 

Uudessa Astra Sports Tourerissa on erittäin käytännöllisen varuste: takaluukku voidaan avata ensi kertaa kauko-ohjaimeen koskematta. Avaimettoman kauko-ohjauksen yhteydessä pieni jalan heilautus takapuskurin alla riittää avaamaan takaluukun. Toinen jalan heilautus sulkee takaluukun. Älykäs järjestelmä pysäyttää takaluukun liikkeen heti havaitessaan esteen. Takaluukku voidaan avata myös kuljettajan puolella olevalla kytkimellä sekä tavaratilan tai kauko-ohjaimen painikkeilla.

 

Tavaratilaa voi kasvattaa valinnaisella 40/20/40-jaetulla, taitettavalla takaistuimella, joka mahdollistaa tavaratilan jakamisen vieläkin joustavammin. Lisävarusteena saatavaan FlexOrganizer-tuotevalikoimaan kuuluu sivukiskot, tilanjakoverkko ja erilaisia kiinnitystarvikkeita, joiden avulla kaikki tavarat voidaan järjestää ja kiinnittää paikoilleen turvallisesti ja siististi.

 

Kevyt rakenne ja uuden sukupolven moottorit

 

Astra Sports Tourerissa jokaisen osan käytännöllisyyttä ja tehokkuutta on punnittu tarkkaan. Tämä näkyy paitsi tehokkaana tilankäyttönä, myös auton painossa. Kompakti muotoilu ja kevyt korirakenne ovat keventäneet farmarimallin omamassaa jopa 190 kilogrammalla. Suurlujuusteräksien käyttö, sekä etu- että taka-akselistojen muutokset ja uusi tuotantoprosessi vaikuttavat lopputulokseen. Keveimmillään Astra Sports Tourer painaa vain 1 188 kilogrammaa (ilman kuljettajaa). Painonpudotus vaikuttaa ketteryyteen, ajomukavuuteen, polttoaineenkulutukseen ja kustannuksiin.

 

Moottorivalikoiman tehoalue ulottuu 77kW/105hv:sta 147kW/200hv:aan (yhdistetty polttoaineenkulutus ja CO2-päästö: 3,4-6,2 l/100 km; 89-142 g/km). Kaikki Sports Tourerin moottorit edustavat uusinta sukupolvea. Iskutilavuuksiltaan 1.0 - 1.6-litraisten bensiini- ja dieselmoottorien korkea hyötysuhde yhdistyy erinomaiseen ajettavuuteen.

 

Valikoiman uusi moottori on tehokas, kaksivaiheisesti turboahdettu 1.6-litrainen diesel. Erityisen kompakti 118 kW/160 hv:n 1.6 CDTI BiTurbo tuottaa 350 Nm:n vääntömomentin vain 1 500 rpm käyntinopeudella. Tämän common rail -moottorin tehokkuus syntyy kaksivaiheisesta turboahtamisesta. Muuttuvasiipinen ahdin vastaa esimerkillisestä kaasun vasteesta viiveettä pienillä käyntinopeuksilla. Astra Sports Tourer 1,6 litran BiTurbolla kiihtyy 80 - 120 km/h vain 8,1 sekunnissa. Se ei ole pelkästään tehokas vaan myös säästeliäs – kuusivaihteisella käsivalintavaihteistolla, Start/Stopilla ja matalan vierintävastuksen renkailla se tarvitsee vain 4,1 litraa dieseliä sadalla kilometrillä (109 g/km). Tämä uusi moottori kasvattaa Astra-perheen dieselmoottorivalikoiman kolmelle tehotasolle, jotka kaikki perustuvat samaan 1,6 litran iskutilavuuteen: 81 kW/110 hv, 100 kW/136 hv ja 118 kW/160 hv.

 

Astra Sports Toureriin on saatavana viisi erilaista moottoria, mukaan lukien kevyt­metalli­rakenteiset 1.0 ja 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo-moottorit. Uusi 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo on Astra Sports Tourerin tehokkain moottori. Tämän 147 kW/200 hv:n tehon tuottavan suorasuihkutusturbomoottorin vääntömomentti on vaikuttava 300 Nm (yliahtotoiminnolla, yhdistetty polttoaineenkulutus ja CO2-päästö: 6,0l/100&km, 139 g/km, matalan vierintävastuksen renkailla).

 

Turvallisuus, mukavuus ja liitettävyys uudella tasolla

 

Huippumodernien moottoriensa lisäksi Astra Sports Tourer on määrittää luokkansa standardit uudelle tasolle niin turvallisuuden, infotainment-järjestelmien kuin mukavuuden osalta. Uuden Astran älykkäät IntelliLux LED® Matrix-ajovalot ovat toinen tärkeä uutuus kompaktiluokassa. Ne mahdollistavat ajamisen maantiellä jatkuvasti häikäisemättömillä kaukovaloilla, kytkien automaattisesti ja jatkuvasti yksittäisiä LED-moduuleita pois päältä havaittaessa vastaantulevaa liikennettä tai edellä olevia ajoneuvoja. Edessä olevan valonlähteen ympäristö peitetään ja muu alue tiestä valaistaan kirkkaasti. Uraauurtava järjestelmä parantaa siten kaikkien tienkäyttäjien aktiivista turvallisuutta ja myös Astra Sports Tourerin kuljettajan mukavuutta yöllä ajettaessa. Monet uusimman sukupolven Opel Eye -etukameraa hyödyntävät turvallisuusjärjestelmät tarjoavat kuljettajalle lisää tukea – alkaen laajemmasta ja tarkemmasta liikennemerkkien tunnistuksesta kaistallapitoavustimeen, joka hätätilanteessa korjaa aktiivisesti ohjausta sekä etutörmäyshälyttimeen törmäyksen­esto­jarrutuksella.

 

Infotainment-järjestelmän uusin sukupolvi on yhteensopiva Apple CarPlayn ja Android Auton kanssa. Paljon ajavat kuljettajat voivat nauttia uusien, ergonomisten AGR-sertifioitujen istuimien säädettävän sivuttaistuen, hieronnan, muistin ja tuuletuksen tarjoamasta lisämukavuudesta. Myös takaistuimen matkustajille on nyt saatavana ulompien istuinpaikkojen lämmitys.

 

Astra Sports Tourerin osuus Astran myynnistä Euroopassa on perinteisesti ollut noin 30 prosenttia. Asiakkaista suurin osa on yritysautoilla ajavia perheellisiä, jotka haluavat yhdistää käytännöllisen tavaratilan korkealuokkaiseen matkustusmukavuuteen.