KATUMAASTURIT: TALOUDELLISEN AJON KÄSIKIRJA.

Taloudellista ajotapaa kannattaa harkita useista syistä. Kuluttamalla vähemmän polttoainetta voit paitsi auttaa suojelemaan ympäristöä – ja voit myös säästää paljon rahaa.

 

Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Teoriassa kyllä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Käytännössä kuljettajat eivät usein tiedä, mitä taloudellinen ajotapa tarkoittaa. Jos ajat edelleen aggressiivisesti, et voi saavuttaa haluamaasi tulosta, edes markkinoiden taloudellisimmalla katumaasturilla. Lukemalla eteenpäin saat vinkkejä siitä, miten voit saavuttaa katumaasturisi mainostetut kulutuslukemat.

Lue lisää Opelin katumaastureista ja crossovereista

Miksi oikeanlaiset renkaat säästävät polttoainetta?

Yksi keino kuluttaa vähemmän polttoainetta on varmistaa, että ajaa oikeanlaisilla renkailla. Vierintävastus on voima, jonka tie tai alusta, jolla ajat, kohdistaa autosi renkaisiin. Lyhyesti sanottuna mitä suurempi vierintävastus on, sitä enemmän eteenpäin liikkuminen vaatii tehoa auton moottorilta. Oikeanlaisilla renkailla vierintävastus pysyy mahdollisimman alhaisena.

 

Saatavilla on kuitenkin niin valtava valikoima katumaastureille kehitettyjä renkaita – maantielle, kuraisiin olosuhteisiin, maastoon ja kaikkiin olosuhteisiin – että voi olla vaikea tietää, millaiset sopivat parhaiten omiin tarpeisiin. Katumaastureissa voi käyttää lisäksi myös tavallisia henkilöauton renkaita. Vaikka se voi tuntua helpolta ratkaisulta, tavallisilla renkailla ajaminen ei ole turvallista eikä erityisen taloudellista. Tämä johtuu siitä, ettei niitä ole mukautettu katumaastureiden erilaisia ajo-ominaisuuksia, kuten korkeampaa istuma-asentoa, korkeampaa painopistettä ja usein suurempaa painoa varten.

Valitse katumaasturiisi oikeanlaiset renkaat.

Valitseminen on helpointa seuraavasti: Kysy itseltäsi, missä ajat todennäköisimmin suurimman osan ajasta – pääväylillä, pienemmillä maanteillä vai maastossa? 

 

Valitse maantierenkaat, jos ajat enimmäkseen päällystetyillä teillä ja hyvin harvoin maastossa. 

 

Ehkä haluat seikkailla pitkin maastoreittejä turvallisesti ilman rengasrikkoja tai halkeamia ja viiltoja kumiin? Silloin on parempi käyttää maastorenkaita. Ne sopivat jämerämmän profiilinsa ansiosta yleensä täydellisesti vaativiin olosuhteisiin.

 

Ehkä vastaat myöntävästi kaikkiin edellä oleviin kysymyksiin ja tarvitset renkaat, joita voi käyttää kaikilla alustoilla? Silloin paras valinta ovat yleisrenkaat, koska ne sopivat sekä asfaltille että kevyestä keskivaikeaan maastoon.

 

Lisäksi on sanomattakin selvää, että sinun on vaihdettava katumaasturiisi kesä- ja talvirenkaat vuodenajan mukaan. Jäälle ja lumelle tarkoitetut renkaat eivät toimi kovinkaan hyvin kesällä, ja päin vastoin. 

Miksi nopeutta on syytä pitää silmällä?

Kyse ei ole vain renkaista. Ajotavan muuttamisella voi olla suuri positiivinen vaikutus myös polttoaineen kulutukseen. Tärkeimmät asiat ensimmäiseksi: hidasta nopeutta. Polttoaineen kulutus lisääntyy huomattavasti nopeuden noustessa. Kannattaa myös yrittää välttää nopeita ja rajuja kiihdytyksiä ja jarrutuksia – parempi on ajaa tasaisella nopeudella. Tässä auttaa vakionopeussäädin, etenkin pitkillä matkoilla ja teillä, joilla nopeusrajoitus on suuri. 

 

Esimerkiksi Grandland X:ään ja Insignia Country Toureriin valinnaisena saatava mukautuva vakionopedensäädinjärjestelmä pitää auton nopeuden asetetussa ajonopeudessa ja etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon vakiona lisäämällä ja hidastamalla nopeutta automaattisesti tarpeen mukaan.

Lisää vinkkejä katumaasturin taloudellisuuden maksimointiin.

Aja suurella vaihteella. Jos autossasi on manuaalinen vaihteisto, vaihda suuremmalle vaihteelle aikaisin, jotta kierrosluku pysyy alhaalla. Jos autossasi on automaattivaihteisto, kiihdytä kohtuullisesti.

 

Auto on tärkeää huoltaa säännöllisesti. Puhtaat ilmansuodattimet ja säännölliset öljynvaihdot pitävät moottorin huippukunnossa – ja rahasi lompakossasi. Huoltoon kuuluu myös rengaspaineiden tarkistaminen säännöllisesti. Muista, että liian alhaiset rengaspaineet suurentavat vierintävastusta ja pakottavat moottorin työskentelemään kovemmin. Toisaalta liian suuret rengaspaineet heikentävät pitoa. Lyhyesti sanottuna kannattaa tarkistaa säännöllisesti, että katumaasturisi renkaissa on suositellut paineet.

 

Jos autossasi ei ole automaattista Start/stop-järjestelmää, kannattaa harkita sellaisella varustetun auton hankkimista. Järjestelmä sammuttaa moottorin automaattisesti heti, kun autolla on ajettu vaihde vapaalla muutaman sekunnin ajan. Moottori käynnistyy uudelleen, kun kytkintä painetaan. Tällä tavalla voidaan minimoida turha polttoaineen kuluminen etenkin punaisissa valoissa ja ruuhkissa. Hyvä uutinen on, että kaikki Opelin katumaasturit voidaan varustaa automaattisella Start/stop-järjestelmällä.

 

Lopuksi: älä usko myytteihin. Ilmastoinnin käytön välttäminen ei yleensä säästä polttoainetta uudemmissa autoissa, vaikka ihmiset usein luulevat niin, joten autossa ei tarvitse hikoilla ilmastointi pois päältä keskellä kesää. Sillä ei ole juurikaan merkitystä!

GRANDLAND X

Tervetuloa takaisin, seikkailu! Grandland X:ssä on urheilullinen muotoilu, huipputeknologiaa ja IntelliGrip-luistonestojärjestelmä, joka tuottaa maksimaalisen pidon kaikissa olosuhteissa ja kaikilla alustoilla.