Uusi Euroopan mestari on syntynyt: Opel ja Vauxhall liittyvät PSA-konserniin

1.8.2017

Opel Automobile GmbH:n myynti Opel- ja Vauxhall-tuotemerkkeineen General Motorsilta PSA-konsernille on nyt viety loppuun. ”Tämä on historiallinen päivä”, kommentoi Opel Automobile GmbH:n pääjohtaja Michael Lohscheller. “Olemme ylpeitä saadessamme liittyä nyt PSA-konserniin, ja avaamme uuden sivun historiassamme oltuamme osa General Motors -konsernia 88 vuoden ajan. Jatkamme tavoitettamme tuoda saksalainen teknologia kaikkien ulottuville. Yhdistämällä vahvuutemme voimme tehdä Opelista ja Vauxhallista voitollisen ja kannattavan liiketoiminnan. Olemme asettaneet itsellemme selkeän tavoitteen palata kannattavaksi vuoteen 2020 mennessä.


“Todistamme tänään todellisen Euroopan mestarin syntyä”, toteaa PSA-konsernin hallituksen puheenjohtaja Carlos Tavares. ”Avustamme Opelia ja Vauxhallia palaamaan voitolliseksi ja tähtäämme siihen, että rakennamme alalle yhdessä uusia vertailukohteita. Vapautamme näiden kahden ikonisen brandin vahvuudet. Opel pysyy saksalaisena, ja Vauxhall pysyy brittiläisenä. Ne ovat täydellinen lisä olemassa olevaan tuotevalikoimaamme ranskalaisten tuotemerkkien Peugeotin, Citroënin ja DS Automobilesin rinnalle.” PSA-konsernin markkinaosuus nousee kaupan myötä Euroopassa noin 17 prosenttiin, mikä tekee siitä mantereen toiseksi suurimman autonvalmistajan, ja ensimmäisen tai toisen päämarkkinoilla.


Kuten jo maaliskuussa sopimusta allekirjoitettaessa vakuutettiin, kaikki työntekijöiden yhteiset oikeudet säilyvät muuttumattomina.


Opel/Vauxhallin johtoryhmä tekee seuraavan 100 päivän aikana suunnitelman tulevaisuudesta. ”Olemme innoissamme rakentaessamme suunnitelmaa PSA:n tukemana ja luonnollisesti mukana ovat myös yhteistyökumppanimme Works Council ja ammattiliitot”, sanoo Opelin pääjohtaja Lohscheller. Synergiat PSA-konsernin kanssa, esimerkiksi osto- ja tuotekehitystoiminnoissa, ovat pääroolissa. Uusi kokonaisuus takaa merkittäviä mittakaavaetuja ja synergioita niin osto-, valmistus- kuin tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoissa, arviolta noin 1,7 miljardin euron arvosta. Tavoite on luoda positiivinen operatiivinen vapaa kassavirta vuoteen 2020 mennessä, samalla 2 prosentin liikevoittomarginaali vuoteen 2020 ja 6 prosentin liikevoittomarginaali vuoteen 2026 mennessä.


Tänään alkava uusi aikakausi tuo tullessaan myös muutamia tärkeitä muutoksia johtajatasolla. ”Olen innoissani voidessani ilmoittaa, että johtoryhmääni tulee neljä uutta jäsentä”, pääjohtaja Lohscheller kertoo:

  • Christian Müller - Vice President Engineering. Müller on toiminut aiemmin Vice President -tehtävässä vastuullaan Global Propulsion Systems – Europe, ja on ollut Opelilla vuodesta 1996. Hän korvaa tehtävässä William F. Bertagnin, ja hänen tavoitteenaan on integroida tekniikkapuoli ja voimanlähteistä vastaava osasto yhdeksi kokonaisuudeksi.
  • Rémi Girardon - Vice President Manufacturing. Girardon on toiminut aiemmin Senior Vice President -tehtävässä vastuullaan Group Industrial Strategy PSA-konsernissa. Hän korvaa tehtävässä Philip R. Kienlen.
  • Philippe de Rovira - CFO. De Rovira on toiminut aiemmin Group Controllerina PSA-konsernissa ja hän seuraa tehtävässä Michael Lohschelleria.
  • Michelle Wen - Vice President Purchasing and Supply Chain. Katherine Worthenin korvaava Wen on toiminut aiemmin Group Supply Chain Management Network Directorina Vodafone Procurementissa ja liittyy Opelin johtoryhmään 1. syyskuuta. Muut nimitykset astuvat voimaan välittömästi.


“Kiitämme Katherine Worthenia, William F. Bertagnia ja Philip Kienleä heidän panoksestaan Opel/Vauxhallin eteen ja toivotamme heille kaikkea hyvää heidän urillaan GM-konsernissa”, sanoo Opelin pääjohtaja Lohscheller. “Haluamme myös toivottaa sydämellisesti tervetulleiksi Michelle Wenin Vodafonelta sekä Remi Girardonin ja Philippe de Roviran PSA-konsernista. Odotan kovasti pääseväni työskentelemään näiden uusien kollegoiden kanssa, jotka vahvistavat johtoryhmämme potentiaalia.”


Michael Lohscheller suunnittelee tekevänsä johtorakenteesta entistä niukemman, mukaan lukien suoraan raportoivien määrän. ”Vähennämme monimutkaisuutta ja lisäämme nopeutta”, Lohscheller kertoo. ”Olen innoissani päästessäni muokkaamaan Opel/Vauxhallin seuraavaa lukua uuden johtoryhmän kanssa ja johtamaan yritystä menestyksekkään tulevaisuuden suuntaan. Omistajat ja työntekijät eivät ole ainoita, jotka hyötyvät entistä vahvemmista Opel- ja Vauxhall-tuotemerkeistä – myös asiakkaamme hyötyvät tästä.”


PSA ja Opel/Vauxhall ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2012 lähtien. Tähän mennessä yhteistyöhön kuuluu neljä automallia. Ensimmäinen niistä, Opel Crossland X, on ollut jälleenmyyntiliikkeissämme kesäkuun lopusta alkaen. Astetta suurempi kaupunkimaasturi, Opel Grandland X saapuu markkinoille syksyllä. Opel Combon seuraaja lanseerataan ensi vuonna. Uuden sukupolven Opel Corsan valmistus alkaa vuonna 2019.


Opel/Vauxhall ja PSA-konserni jatkavat yhteistyötä General Motorsin kanssa myös tulevaisuudessa. Sähköisten voimanlähteiden kehitystyön lisäksi Opelin tehtaat jatkavat GM-brandin alla olevien Buickin ja Holdenin valmistusta.


GM Financialin Euroopan toimintojen yrityskauppa on työn alla. Se odottaa vahvistusta määrätyiltä viranomaisilta ja on aikataulutettu toteutuvaksi vuoden 2017 toisella vuosipuoliskolla.