Skip To Content
Sähkömoottori

Autoilun tulevaisuus on sähköinen

Haluatko tietää miksi? Koska sähkömoottorit ovat hiljaisia, tehokkaita, tarvitsevat vain vähän huoltoa ja mahdollistavat päästöttömän ajamisen. Sähköautojen etuna on myös parempi resurssitehokkuus kuin autoissa, joissa on sisäinen polttomoottori. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä se fakta, että suuri osa tarvittavasta sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä, paluuta entiseen ei ole.

Äärimmäistä tehoa

Sähkömoottorin ehkä suurin etu on sen suuri teho. Tavallisessa moottorissa jopa kolmannes energiasta hukataan lämpöhäviönä. Sähköauto sen sijaan käyttää näin 95 prosenttia käytettävissä olevasta energiasta ajamiseen. Tätä syötetyn ja käytetyn energian suhdetta sanotaan tehokkuudeksi.

Sähkömoottorin toiminta

Sähköauton moottori muuntaa akusta saatavan virran mekaaniseksi energiaksi. Tämä luo kiertävän magneettikentän käämien avulla, jotka vetävät puoleensa muita moottorissa olevia magneetteja. Tästä muodostuva voima siirretään auton akseleille, joiden pyörimisnopeus määräytyy virran taajuuden mukaan.

Ällistyttävä ajodynamiikka

Suuri teho, pienet käyttökustannukset, ei päästöjä – sähköauton valinnalle on useita järkisyitä. Ja ajaminen on myös valtavan hauskaa. Toisin kuin polttomoottoriautoissa, oikeaa välityssuhdetta ei tarvitse valita. Vääntö on välittömästi käytettävissä, mikä tuottaa täysin uudenlaisen ajonautinnon.