Skip To Content

Legendaarisen Mantan paluu

Nimeni on Manta – Opel Manta. Auto on yhtä ajaton kuin Hänen Majesteettinsa kuuluisin salainen agentti. Yli 50 vuotta sitten nelisylinterisellä bensiinimoottorilla lanseerattu Manta on jälleen huippukunnossa. Uudessa Opel Manta GSe ElektroMODissa yhdistyvät sekä vanhan että uuden maailman parhaat puolet: tyyli-ikonin klassinen ulkoasu sekä uusin teknologia tulevaisuuden autoilusta. Manta Gse on kaukana tavallisuudesta – se on tulevaisuuden kestävä: sähköinen, päästötön ja täynnä tunnetta.

Opel Mantan uudelleen synnyttäminen alkoi intohimosta ja kunnioituksesta auton ikoniseen rooliin Opelin brändihistoriassa. Nopeasti käynnistyneessä innovaatioprojektissa kehitystiimi päätti säilyttää Mantan alkuperäisen kiehtovuuden samalla, kun auton tekniikka päivitettiin tämän päivän vaatimuksiin. RestoModin nimeksi päätettiin antaa Manta GSe ElektroMOD, jossa MOD tarkoittaa MODifikaatiomuutoksia auton tekniikkaan ja MODernia sekä kestävää elämäntapaa.

Manta A inspiraationa Opel Vizorille

Visuaalisesti Manta GSe ElektroMODin tunnistaa Opelin uusista kasvoista – onhan Manta A ollut inspiraationa Mokkan, Crosslandin, Grandlandin ja täysin uudistuneen Astran Opel Vizor -keulamaskille. Manta GSe:n keulalla on Pixel-Vizor, jossa on uusinta LED-tekniikkaa, jolloin auto voi kommunikoida ympäristönsä kanssa. LED-näytön koko pinnalla voi juosta mm. ”olen nollapäästöinen”.  LED-tekniikkaa käytetään myös integroiduissa ajovaloissa ja silmiinpistävän kolmiulotteisissa takavaloissa.

Mantan ElektroMOD-muunnoksen jälkeen auto painaa noin 1137 kiloa – 175 kg enemmän kuin alkuperäinen, mutta silti paljon vähemmän kuin monet nykyaikaiset perinteisellä polttomoottorilla varustetut autot. Opel Manta ElektroMOD GSe:n litiumakun kapasiteetti on 31 kWh, jolloin auton keskimääräinen toimintasäde on noin 200 kilometriä ja kevytjalkaisella kuljettajalla jopa enemmän. Kuten täyssähköiset Opel Corsa-e ja Opel Mokka-e, myös Manta GSe ottaa talteen jarrutusenergiaa ja palauttaa sillä akkua. Säännöllinen lataus tapahtuu 9,0 kW:n sisäisen laturin kautta. Täyssähköisen Mantan akun lataaminen täyteen kestää vajaat neljä tuntia.

Kiehtova ajokokemus

Manta GSe ElektroMODin ratin taakse istuminen on kiehtovaa. Sisätiloissa kuljettaja katsoo leveää Opel Pure Panelia, jonka kahdesta kuljettajalle suunnatusta 12- ja 10-tuumaisista diginäytöistä näet mm. auton lataustilan. Musiikki täyttää auton Bluetooth-boxin kautta legendaarisen vahvistinbrändin Marshallin tehostamana. Myös ajaminen on uudenlainen kokemus keskusteltaessa täyssähköisestä autoilusta. Opel on säilyttänyt ElektroMODissa alkuperäisen nelivaihteisen käsivalintaisen vaihteiston. Eikä pelkästään keräämään katseita, vaan kuljettaja voi käyttää vaihteistoa täysin normaalisti. Vaihtoehtona on myös ajaa autolla kuin automaatilla, kun kuljettaja kytkee päälle nelosvaihteen. Moottorivoima välittyy aina vain takapyörille, joten Manta on pysynyt klassisena urheiluautona. Vilkkaasti kiihtyvän Mantan suurin nopeus on elektronisesti rajoitettu 150 kilometriin tunnissa.

Opel GSe on tehokkain Manta A, minkä Opel on koskaan valmistanut tehtaalla. Vuosina 1974 ja 1975 valmistuneessa Manta GT:ssä oli 105 hevosvoimaa, kun taas vuoden 2021 Manta GSe tarjoaa 147 hevosvoimaa ja 255 Nm:n väännön. Auton värinä on huomiota herättävä keltainen ja ajan hengen mukaisesti musta konepelti. Vanteina on Ronalin erityisesti Mantaan suunnitellut 17-tuumaiset kevytmetallivanteet, joissa on 195/40 R17 renkaat edessä ja 205/40 R17 takana.

Räätälöidyt kuljettajan istuimet

Ilman päätukia olleita alkuperäisiä Manta A -istuimia ei ole voitu hyödyntää uudistuneessa Mantassa.  Manta GSe ElektroMOD sai uudet Recaro-istuimet, samanlaiset kuin oli urheilullisessa Opel ADAM S:ssä. Vaihto ei kuitenkaan ollut yksinkertainen. Monet uudet komponentit piti räätälöidä Opel Concept Workshopissa, jotta istuimet saatiin mahtumaan uudistuneeseen Mantaan. Seitsemänkymmentäluvun tyyli on saatu säilytettyä ohjaamossa mm. kolmipyöräisen ohjauspyörän avulla. Ohjaamon ja ovipaneelien pinnat ovat nyt mattaharmaita, mitkä sopivat täydellisesti yhteen uusklassikon keltaisten ja mustien elementtien kanssa. Matkustamon katto on vuorattu hienolla Alcantaralla, mikä viimeistelee uuden Opel Manta GSe ElektroMODin tyylikkään tunnelman.

Opel valmistautuu tuomaan klassikon myös täysin uudistuneena tuotantoon vielä tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Vaikka myyntiin tuleva auto tulee olemaan varmasti ulkonäöltään hyvin erilainen, on Manta tarkoitus herättää uudelleen henkiin.