Skip To Content
Optimoi toimintasäde

Miten pääset vielä pidemmälle sähköautollasi

Voit tehdä paljon pieniä asioita, joilla voit pidentää sähköautosi toimintasädettä. Ja vaikka kaikkeen ei voi vaikuttaa, löydät täältä hyödyllisiä vinkkejä.

Ajotyyli

Opelin sähköauton toimintasäteeseen vaikuttavat erityisesti kaksi tekijää: kuinka nopeasti ajat ja kuinka kovaa kiihdytät. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos kaksinkertaistat nopeutesi, toimintasäde puolittuu. Ja aina kun kiihdytät, autosi kuluttaa energiaa.

 

Näin voit pidentää toimintasädettä:

  • Aja rauhallisesti ja vältä tarpeetonta kiihdyttämistä
  • Katso eteenpäin ja ennakoi, jotta vältät tarpeettomat jarrutukset
  • Älä käytä urheilutilaa, jos et tarvitse sitä
  • Kokeile moottoritiellä ajaa turvallisen matkan päässä toisen tasaista nopeutta ajavan ajoneuvon takana
  • Yritä välttää suuria ja jyrkkiä mäkiä suunnitellessasi reittiäsi

 

Haluatko lisää vinkkejä? Silloin Opel e-coaching -työkalumme tekee sinusta varmasti sähköisen ajamisen ammattilaisen.

 
Ylipaino

Autosi painolla on suora vaikutus toimintasäteeseen. On parasta tarkistaa, mitä turhaa painoa voit helposti jättää pois ennen kuin lähdet matkaan:

 

  • Varmista, ettei tavaratilassa tai takaistuimilla ole mitään sellaista, mitä et oikeasti tarvitse.
  • Poista tarpeettomat lisävarusteet
  • Onko sinulla kattoteline? Ota se pois, kun sitä ei käytetä, sillä se lisää ilmanvastusta.
 
Rengaspaineet

Alipaineiset renkaat merkitsevät enemmän työtä moottorille (olipa se minkä tyyppinen tahansa), koska tiekosketusta on enemmän. Sähköautojen kohdalla huomaat, miten suuri vaikutus sillä on toimintasäteeseen.

 

  • Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa ja ennen pitkiä matkoja.
  • Täytä ne tarvittaessa lähimmällä huoltoasemalla suositeltujen arvojen mukaisesti.


Se todella kannattaa!

 

Mikä muu on tärkeää

Nopeus
Nopeus vaikuttaa eniten kantamaan. Esimerkiksi WLTP-testin mukaan, jos ajat vakionopeudella 130 km/h, täyssähköauton toimintasäde puolittuu. Jos nopeutesi kaksinkertaistuu, ilmanvastus nelinkertaistuu. Lopputulos: nopea ajaminen kuluttaa enemmän energiaa. 
Varovainen lähestyminen
Vaikka nopeus on suuri tekijä toimintasäteen kannalta, niin on myös jatkuva kiihdyttäminen ja jarruttaminen. Siksi on parasta valita ECO-ajotila. Ennakoiva, energiaa säästävä ajotapa yhdistettynä sähköauton regeneroivaan jarrujärjestelmään voi antaa sinulle jopa 15 % enemmän toimintasäteen. 
Jos liikenneruuhka uhkaa, on myös muutama tapa säästää energiaa. Jos voit, aseta sisälämpötila alhaisemmalle tasolle tai käytä taloudellisempaa istuinlämmitystä. Voit ehkä kytkeä pois päältä tarpeettomat energiankuluttajat, kuten etu-/takaikkunanlämmittimen, tuulilasinpyyhkimet ja lähivalot, mutta seisontavalot jäävät tietysti aina päälle turvallisuussyistä.
Lämmitys
Lämmittimen energia tulee suoraan ajoneuvon akusta, mikä voi vaikuttaa sähköauton toimintasäteeseen jopa 35 % vuodenajasta riippuen. Tässä hyödyllinen vinkki: esilämmitä sähköautosi - esimerkiksi sovelluksen kautta - kun se on kytketty sähköverkkoon. Näin et tyhjennä akkua. 
Haluatko olla lämpimämpi matkalla? Käytä kiertoilmatilaa, sillä se kuluttaa vähemmän energiaa sisäilman saattamiseen haluamaasi lämpötilaan. Päinvastaisista huhuista huolimatta sähköauton akku voi muuten toimia miellyttävissä lämpötiloissa useita tunteja ruuhkassa, jopa jääkylmissä olosuhteissa.
Mittaristossa näkyvä jäljellä oleva toimintasäde on aina ennuste, joka perustuu ajotyyliisi. Jos onnistut vähentämään energiankulutusta noudattamalla edellä mainittuja vinkkejä, näyttö mukautuu automaattisesti uuteen ajotapaan.

Etkö löytänyt vielä oikeaa tietoa?

Sähköautot ja toimintasäde
Lue lisää
Sähköautot ja energiankulutus
Lue lisää
E- ja hybridimallit
Lue lisää