Skip To Content
Latauskustannukset

Sähköautojen latauskustannukset

Yksi sähköautojen monista eduista on se, että lataaminen on halvempaa kuin tankkaaminen bensiinillä tai dieselillä. Lue täältä, mitä sinun on otettava huomioon latauksessa ja miten voit tehdä siitä entistäkin halvempaa.

Latauskustannukset julkisilla asemilla

Julkisilla latausasemilla - esimerkiksi ABC:n latausasemilla - kustannukset ovat noin 22-31 senttiä kilowattitunnilta.  Syy: Sähköauton lataaminen julkisilla latausasemilla tapahtuu eri tavoin. Yleensä joudut maksamaan vain lataamastasi sähkömäärästä, mutta joskus joudut maksamaan myös minuuttipohjaisesta latauksesta. Palveluntarjoajasta riippuen peritään kuukausittainen perusmaksu - tai käynnistysmaksu jokaisesta latauksesta.

Latauskustannukset kotona

Niillä, jotka voivat ladata kotona tai työpaikalla, on selvä hintaetu julkista latausta käyttäviin verrattuna. Kotitaloussähkön kilowattitunnin keskihinta on 20 senttiä (2022). Yksityinen latauslaitteisto autotallissa tai maanalaisessa pysäköintihallissa on ihanteellinen.

Wallboxin osto-opas

Kun valitset kotilatausasemaa, varmista, että wallboxin tila on selvästi näkyvissä ja että kaapeli on riittävän pitkä. Jos sallit vain valtuutettujen henkilöiden pääsyn seinälaatikkoon, valitse sellainen, jossa on pääsysuojaus, kuten avainkytkin tai RFID-kortinlukija. On olemassa myös kahdelle sähköautolle tarkoitettuja wallboxeja. Autosi kulkee tietenkin erityisen puhtaasti seinälaatikossa, joka saa virtansa aurinkosähköjärjestelmästä.

Lisälatauskustannukset

Sähköautojen kallein komponentti on edelleen akku. Tapa, jolla akkua ladataan, voi aiheuttaa sen tehon heikkenemistä vuosien mittaan. Tällöin Opel-liike yrittää ensin vaihtaa vain yksittäisiä moduuleja, koska se on halvempaa kuin koko akun vaihtaminen. On myös mahdollista vaihtaa koko akku, mutta se on hyvin kallista. Siksi Opel antaa akulle 8 vuoden takuun - tai 160 000 km.

Tietämisen arvoinen asia kustannuksista

Onko sähköauto halvempi?

Jos lasketaan yhteen kaikki auton kustannukset - ostohinnasta käyttö- ja huoltokustannuksiin ja poistoihin - sähköautot ovat yhä useammin polttomoottoreita edullisempia.

Kuinka paljon maksaa 100 km:n ajo sähköautolla?

Opel Corsa-e:n kulutus on noin 17 kilowattituntia 100 kilometrillä. Nykyisellä (vuoden 2022) sähkön hinnalla 20,00 senttiä/kWh 17 kilowattituntia maksaa yhteensä 3,4 euroa. Lataaminen on siis halvempaa kuin bensiinimoottorilla. Muuten myös huolto- ja ylläpitokustannukset, verot ja vakuutukset ovat pienemmät kuin bensiinimoottorilla.

Mitkä ovat kuukausittaiset sähkökustannukset?

Sähköautot tulevat yhä halvemmiksi. Jos lasketaan yhteen kaikki auton kustannukset, ne ovat myös yhä useammin polttomoottoreita tehokkaampia. Kuukausikohtaisia kustannuksia ei kuitenkaan voi laskea könttäsummana. Kaikki kulut on otettava huomioon vakuutuksista, liikenneverosta, huollosta ja korjauksista renkaiden kulumiseen, polttoaine- ja sähkökustannuksiin. Ja lopuksi poistot.

Kuinka paljon sähköauton akut maksavat?

Vaikka sähköautojen akkujen hinta on laskenut jo vuosia, akku on edelleen sähköauton kallein komponentti. Yhden keskiluokan auton kohdalla hinta on noin 6 000 euroa. Muiden valmistajien luksusautoissa puhutaan noin 20 000 eurosta. Työskentelemme jo nyt sen eteen, että voisimme tulevaisuudessa alentaa akkujen hintaa entisestään Opel Gigafactory -tehtaallamme.

Etkö löytänyt vielä oikeaa tietoa?

Sähköautot ja akut
Lue lisää
Sähköautot ja tekniset perusteet
Lue lisää
E- ja hybridimallit
Lue lisää